Delen buiten SURFdrive, previews en meer vernieuwingen

07 APR 2017

SURFdrive is een stuk sneller geworden. Ook heeft de dienst een aantal nieuwe bètafuncties gekregen: previews in de webversie, informatie over recente activiteit en bestanden delen buiten SURFdrive.

Op 28 februari hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd in SURFdrive. De aanpassingen op een rijtje:

Previews

Als je een afbeelding of een pdf-document opent in de webversie van SURFdrive, zie je voortaan direct een preview in je browser. Je hoeft het bestand dus niet meer eerst te downloaden om het te bekijken. Ook kun je nu in de webversie diavoorstellingen afspelen. Ondersteunde bestandsformaten voor afbeeldingen zijn: PNG, JPEG, GIF, BMP en XBitmap.

Activity stream

Je kunt nu tot 14 dagen terug de activiteit van een bestand bekijken. Daarin zie je wanneer een bestand is geplaatst en door wie. Dit werkt alleen in de webversie. Klik op de 3 puntjes naast het bestand en daarna op ‘Details’. In het venster dat daarna verschijnt, klik je op ‘Activiteit’.

Delen buiten SURFdrive

Voortaan kun je ook bestanden en mappen delen met mensen die SURFdrive-alternatieven gebruiken, zoals ownCloud en Nextcloud, en zij met jou. Dit heet federated sharing of gefedereerd delen. Het werkt grotendeels op dezelfde manier als bestanden en mappen delen met SURFdrive-gebruikers, maar je deelt met het ‘federated cloud ID’: als er wordt gevraagd met wie je het bestand of de map wilt delen, moet je het federatieve cloud-ID van de ander invullen. Hiervoor moet de andere gebruiker jou federatieve cloud-ID geven. Je eigen federatieve cloud-ID vind je als volgt:

  • Log in op de webversie.
  • Klik rechtsboven op je naam te klikken.
  • Klik op ‘Persoonlijk’.
  • Kijk onderaan de pagina onder ‘Gefedereerde Cloud’.

Hogere snelheid

Naast de nieuwe functies is ook de snelheid van SURFdrive flink toegenomen:

  • Het uploaden van bestanden gaat tot 4 keer sneller dan voorheen.
  • Het verwijderen van bestanden werkt tot 6 keer sneller.
  • Als je SURFdrive via je browser gebruikt, werkt de interface zo’n 10 procent sneller dan voorheen.

Je kunt de functies direct gebruiken. Veel gemak gewenst!

Laatste wijziging op 11 apr 2017