Vernieuwingen in SURFdrive

17 NOV 2017

Muziek luisteren, groepen aanmaken, anoniem bestanden uploaden en nog veel meer: SURFdrive krijgt op 12 december een heleboel nieuwe functies! Op die dag wordt de software van de SURFdrive-server geüpgraded naar ownCloud 10. SURFdrive is dan enkele uren niet bereikbaar. Hieronder lees je alles over de nieuwe features.

Anoniem bestanden uploaden

Met de functie Files Drop is het mogelijk om een map open te stellen voor anonieme uploads. Gebruikers aan wie je de link geeft, kunnen bestanden in die map plaatsen. Ze kunnen enkel hun eigen bestanden zien, niet de bestanden die anderen in die map plaatsen, en ze kunnen elkaars bestanden dus ook niet overschrijven. Hiervoor zijn veel toepassingen te bedenken. Een docent kan bijvoorbeeld een map delen met zijn klas, zodat elke student daar een verslag in kan leveren.

Geen bestanden van anderen meer verwijderen

De standaardrechten op gedeelde bestanden en mappen worden beperkt. Hierdoor kan een ander gegevens die jij deelt, niet meer standaard bewerken of verwijderen.

Als je data met een andere gebruiker deelt, krijgt die ander daarop nu nog de volledige rechten om te lezen, bewerken en verwijderen (tenzij je dit zelf uitzet). Als je na de upgrade bestanden of mappen deelt, krijgt die ander standaard alleen leesrechten. Hij of zij kan jouw bestanden dus niet meer aanpassen of verwijderen. Is het de bedoeling dat de ander ook kan bewerken of verwijderen? Dan moet je daar expliciet toestemming voor geven:


Je geeft toestemming voor bewerken en verwijderen door de juiste vinkjes te zetten.

Let op: dit geldt alleen voor bestanden en mappen die je ná de upgrade gaat delen. Voor gegevens die nu al gedeeld worden, blijven de oude rechten staan. Je kunt die rechten wel zelf aanpassen via dezelfde vakjes als hierboven wordt vermeld.

Data delen met groepen gebruikers

Als je regelmatig nieuwe mappen of bestanden met dezelfde groep wilt delen, moet je nu nog steeds elke groepslid individueel selecteren. Na de upgrade kun je groepen maken, zodat je met alle leden tegelijk iets kunt delen.

Bestanden verplaatsen en kopiëren in je browser

Na de upgrade kun je bestanden ook via de webinterface verplaatsten en kopiëren.

Audiobestanden luisteren vanuit je browser

Als je audiobestanden in je account benadert via de website, kun je ze in de toekomst direct in je browser afspelen. Nu moet je ze eerst nog naar je computer downloaden. Voor video’s bestaat deze mogelijkheid al langer. Daarnaast komt er een muziekapp in SURFdrive, waarmee je een playlist kunt samenstellen en afspelen van audiobestanden die in je account staan.

Wat moet je zelf doen?

  • Gebruik je de meest recente versie van de SURFdrive-software (2.3.1)? Daar verandert niets aan, na de upgrade zijn de nieuwe functies direct beschikbaar.
  • Gebruik je een oudere versie? Dan moet je updaten, want die werkt na de upgrade niet meer. Als je instelling je computer voor je beheert, wordt dit voor je geregeld. De nieuwste versies van de desktopsoftware en de apps vind je op onze downloadspagina.
  • Gebruik je WebDAV? Dan moet je eenmalig een nieuw wachtwoord instellen.

De upgrade vindt plaats op 12 december vanaf 18:00 uur tot uiterlijk middernacht. In die periode is SURFdrive niet beschikbaar en kun je dus geen bestanden synchroniseren. Daarna kun je genieten van de nieuwe functies!

Laatste wijziging op 12 dec 2017