Documenten online en tegelijk met anderen bewerken

20 JUN 2018

Vanaf vrijdag 22 juni kun je je SURFdrive-documenten via je webbrowser bewerken. Je hoeft je bestanden dus niet lokaal op te slaan of software te installeren. En bestanden die je met andere SURFdrive-gebruikers deelt, kunnen jullie zelfs tegelijk bewerken.

Online werken aan documenten

Tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties die je op SURFdrive opslaat, kun je voortaan op de SURFdrive-website zelf bewerken. Dit is handig als je geen tekstverwerker, spreadsheetprogramma of presentatieprogramma op je computer hebt. Ook is het makkelijk als je op een computer werkt waar je geen lokale bestanden wilt synchroniseren, bijvoorbeeld omdat je de SURFdrive-software niet wilt of kunt installeren. Je gaat naar www.surfdrive.nl en logt in. Vervolgens klik je op een bestand en je kunt het direct in je browser bewerken.

Tegelijk werken in 1 document

Daarnaast is het nu mogelijk om met meerdere mensen tegelijk in een tekstdocument, spreadsheet of presentatie te werken. Als je een bestand deelt met andere SURFdrive-gebruikers (zie de tutorials en veelgestelde vragen voor uitleg), kunnen jullie het bestand tegelijkertijd openen en bewerken. Let op: dit werkt alléén als je de bestanden via de website bewerkt. Bij het delen van een link werkt deze functie niet.

Formaten

Je kunt de volgende bestandsformaten online en tegelijk met anderen bewerken:

  • tekstdocumenten in docx, doc, odt
  • spreadsheets in xlsx, xls, ods,
  • presentaties in pptx, ppt, odp

Alle gangbare browsers ondersteunen de nieuwe functies. De functionaliteit is gefaseerd ingevoerd. Het is dus mogelijk dat jij er al eerder gebruik van kon maken.

Screenshot

Laatste wijziging op 21 jun 2018